W jaki wieku dziecko może zacząć jeść określone pokarmy
Jest kilka rodzajów jedzenia, które z całą pewnością nie powinny być podawane dzieciom poniżej roku. Są to: orzechy, krowie mleko, skorupiaki, miód.
Granicę wyznacza następująca zasada: możesz pozwolić dziecku zjeść wszystko, co leży na Twoim talerzu (z wyjątkiem czterech rzeczy wymienionych wyżej) i jest dla niego wystarczająco miękkie.
Od urodzenia do 6 miesięcy:
Mleko z piersi lub mleko z butelki (przygotowane z mieszanki zawierającej żelazo, spełniającej wszystkie wymogi żywieniowe). Nie ma potrzeby wprowadzania pokarmów stałych.
6 miesięcy:
Na początek banany, awokado, gruszki, przecier jabłkowy.
7-9 miesięcy:
Brzoskwinie, marchew, dynia, suszone śliwki, słodkie ziemniaki, tłuczone ziemniaki, kasza jęczmienna, herbatniki ułatwiające ząbkowanie, płatki ryżowe (kleik).
9-12 miesięcy:
Ryba (łosoś), jagnięcina, cielęcina, drób, wafle ryżowe, jajka, ser, jogurt, tofu, groszek, płatki owsiane (owsianka), szpinak.
12-18 miesięcy:
Pełne mleko, serek wiejski, lody, wołowina, brokuły, kalafior, melon, mango, kiwi, papaja, morele, grejpfrut, połówki winogron, truskawki, pomidory, makaron, krakersy pełnoziarniste, płatki zbożowe, miód, naleśniki, muffiny, obwarzanki.
18-24 miesięcy:
Dziecięce porcje: kanapki, pożywne desery, budyń, pasty do smarowania pieczywa, zupy, gulasze, sosy, płynne koktajle, pasztet.
Stale podawane: połówki awokado, krążki gotowanej marchewki, kawałki sera, brokuły, kółeczka zbożowe, tosty, kanapeczki, połówki jajek.