Przechowywanie odciągniętego mleka
Przedmioty wielokrotnego użytku, potrzebne do przechowywania mleka, muszą być dokładnie myte. Przepłucz wszystkie pojemniki na mleko, butelki i pozostałe akcesoria zimną wodą, a następnie dobrze umyj w gorącej wodzie z mydłem. Zmywarka do naczyń, podgrzewając wodę do temperatury 82 stopni, odpowiednio wszystko sterylizuje. Aby bezpiecznie przechowywać mleko, postępuj zgodnie z tymi sugestiami:
- zanim zaczniesz cokolwiek robić, porządnie umyj ręce
- używaj szklanych lub plastikowych pojemników, niezawierających BPA
- przechowywanie i transport są najłatwiejsze kiedy używa się jednorazowych plastikowych torebek. Należy jednak używać ich podwójnie na wypadek uszkodzenia zewnętrznej warstwy.
- używaj pojemników w których mieści się od 120 do 180 g mleka. Do kliku z nich wlej tylko 60g. To ułatwi rozmrażanie i obniży straty.
- nalewając mleko do pojemnika, pozostaw u góry nieco wolnego miejsca ponieważ przy zamrażaniu jego objętość wzrośnie.
- na każdej porcji umieść datę. W zamrażalniku ułóż pojemniki tak, aby najstarsze były z przodu. Zapisz też wszystko co w ostatnim czasie jadłaś, a czego zwykle nie jesz. oraz lekarstwa jakie brałaś, nawet aspirynę.
- nowo przygotowane porcje, możesz dołączyć do wcześniej zamrożonych, ale najpierw schłódź je w lodówce. W innym przypadku mogłyby rozmrozić wierzchnią warstwę tych porcji, które już są w zamrażalniku.
- mleko z piersi może być bezpiecznie przechowywane w stanie zamrożonym, w czystym pojemniku, przez 4 do 10 godzin (tym dłużej im zimniej jest w pomieszczeniu). Radzimy abyś mleko przeznaczone do użycia w innym dniu wstawiła do lodówki, gdy tylko je odciągniesz.
- w lodówce mleko może być przechowywane przez okres do ośmiu dni, a jeśli nie zostanie zużyte, należy je zamrozić. Świeże mleko jest dla dziecka lepsze niż to , które uprzednio było zamrożone. Jeśli zatem mleko, które odciągnęłaś, zamierzasz podać w ciągu najbliższych dni, lepiej przechowywać w lodówce i nie zamrażać.
- mleko można przechowywać:
- zamrażalniku, który jest częścią jedno-drzwiowej lodówki – przez dwa tygodnie
- w zamrażalniku lodówki z oddzielnymi drzwiczkami przez trzy do czterech miesięcy.
- w głębokiej zamrażarce o stałej temperaturze – 18 stopni – przez sześć miesięcy lub dłużej.